Sinds begin februari vertoeven er een tiental Chinese studenten en een leerkracht uit Xi'an in Geel. Ze zijn hier voor een samenwerkingsproject met Thomas More Hogeschool. De studenten verblijven in koten in Elsum en en de Groenstraat. En de Chinese leerkracht, Lisha, kan een maand terecht bij het gezin van Gelenaar en Chinakenner Mario Steurs.

"Het is niet de eerste keer dat er een Chinese leerkracht voor een maand bij mij thuis logeert", vertelt Mario Steurs. "De voorbije drie jaar kregen we al Andrew (2012), Samuel (2013) en Harry (2014) over de vloer. Dit jaar is er voor het eerst een vrouwelijke leerkracht op bezoek. De mensen van Thomas More Hogeschool weten dat ik vertrouwd ben met de Chinese gewoonten, vandaar dat ze me telkens vragen of ik het zie zitten om een Chinese leerkracht op te vangen. Ondertussen is het dus al een beetje een jaarlijkse traditie geworden", lacht Mario Steurs.

Win-winsituatie

"China is altijd al mijn grootste passie geweest. Ik heb gedurende acht jaar Chinese avondschool gevolgd en in augustus 2014 heb ik mijn droom verwezenlijkt. Ik ben een eigen reisbureau - Ying Ying Travel - gestart, gespecialiseerd in reizen van en naar China. Ook voor mij komt het dus eigenlijk goed uit dat er op gepaste tijdstippen een Chine(e)s(e) in ons gezin logeert."

"Lisha, onze huidige logee, hoeft niet voortdurend samen te leven met haar studenten. Ze kan genieten van de nodige privacy en rust in ons huis en tegelijkertijd kan ik mijn Chinese vaardigheden hier en daar nog wat extra bijschaven. Zondag moest ik bijvoorbeeld nog speechen in het Chinees tijdens het Nieuwjaarsfeest in Turnhout. Lisha heeft me hierbij geholpen en ze is ook meegegaan naar het feest. Een win-winsituatie voor beide partijen."

Goede band

"Al onze gasten zijn graag in ons gezin. Ze voelen zich hier thuis, mede omwille van mijn feeling voor de Chinese cultuur. Bij ons hebben ze de mogelijkheid om Chinees te spreken. Daarnaast houden ze van het Belgische eten. Vooral croque monsieur, frietjes (met ketchup) en gebakken aardappelen vinden ze heel lekker. Een maand 'samenleven' schept ook een band. Elke keer als ik nu in Xi'an ben, komen mijn vorige logés mij bezoeken in het hotel waar ik verblijf. Supertof!"

"Donderdag vertrek ik met klanten naar China. Ik ga er een vijftiendaagse rondreis begeleiden in Yunnan. Lisha logeert dan nog een weekje bij mijn gezin, maar gelukkig is mijn vrouw Eva ook wat vertrouwd met de Chinese cultuur. De studenten zelf verblijven nog tot eind mei in Geel. Werken of niet werken, mijn leven staat voortdurend in het teken van de Chinese cultuur", besluit Mario Steurs.

Meer informatie over het reisbureau Ying Ying Travel van Mario Steurs vind je op www.yingyingtravel.eu